
Frequently Asked Questions 

[For the implementation of GSR 629(E) dated 23rd June, 2017] 

Q. No. 1:  Is the letter case for MRP prefix 'inclusive of all taxes' required to be 
small or can it be in upper case/sentence case as well? 

Ans: The letter case for MRP prefix 'inclusive of all taxes' may be in small or upper case.  
However, illustration in this regard for declaration of MRP is given in the rules for reference.
  

Q. No. 2: Whether the numeral size requirements is applicable only for MRP 
printed  or the same is applicable to the prefixes  ‘MRP Rs.’ and ‘inclusive of all 
taxes’ also? 

Ans: The numeral size requirement is applicable only for MRP value printed and not for the 
prefixes ‘MRP Rs.’ and suffix ‘inclusive of all taxes’. 

Q. No. 3: For food products which are governed by FSSAI Rules & Regulations, 
what are the elements governed by Legal Metrology? 

Ans: For food products which are governed by FSSAI Rules & Regulations, the 3 declarations 
viz.  MRP, Net Weight and Consumer Care Details will be made as per the provisions of Legal 
Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011. 

Q. No. 4: For other sized packages can the PDP area be less than 40% or it should 
be minimum 40%? 

Ans: The Principal Display Panel Area should be minimum 40% for the other size packages. 

Q. No. 5: In the Consumer Care Address can only the telephone number and email 
address be considered for the height and width requirements? 

Ans: All the letters and numerals of the consumer care details should be as per the 
provisions of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011. 

Q. No. 7: In the Consumer Care information, whether the address can be referred 
to address information provided elsewhere in the label? 

 Ans: Yes. 

Q. No. 8:  What will be timeline for registration under Rule 27 of the LM(PC) 
Rules, 2011 as manufacturer/ packer/ importer? 

Ans: As per Rule 27 of the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 time line 
for registration as manufacturer/ packer/ importer is as follows: 



“27. Registration of manufacturers, packers and importers.- 

(1) … 

(ii) in the case of any applicant who or which commences pre-packing or importing of any 
commodity after the commencement of these rules, within ninety days from the date on 
which he or it commences such pre-packing.” 

 As these rules shall be applicable/ commences w.e.f. 1st January, 2018 for the 
Medical Devices declared as drugs, therefore, the applicants of these devises may get 
registered themselves within 90 days from 1st January, 2018. 

Q. No. 9:  Whether No Objection/ Approval is required to affix Labels on imported products 
for the mandatory declarations? 

Ans: No, as per Rule 6(9) of the the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, 
it is permissible to affix a label on imported packages for making the declarations required 
under these rules.  

Q. No. 10:  What Generic name may be mentioned on the label of patented/ novel medical 
devices, which does not have generic or common name on their labels? 

Ans: Vide the amendment made in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 
2011 vide GSR 629(E) dated 23rd June, 2017 only the medical devices declared as drugs are 
added, which are very few and all other medical devices are already covered under the rules.  
However, in case of these medical devices declared as drugs the name used in other laws is 
applicable.   

Q. No. 11: Who are the industrial and institutional consumers? 

Ans: The terms industrial and institutional consumers are defind under Rule 2 of the Legal 
Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, as follows: 

‘(bb) “industrial consumer” means the consumer who buys packaged commodities directly 
from the manufacturer or from an importer or from wholesale dealer for use by that industry 
and the package shall have declaration ‘not for retail sale’;  
 
(bc) “institutional consumer” means the institution which buys packaged commodities 
bearing a declaration ‘not for retail sale’, directly from the manufacturer or from an importer 
or from wholesale dealer for use by that institution and not for commercial or trade 
purposes;’ 
Q. No.12: What declarations have to be made by the E-commerce Industries? 

Ans: An E-Commerce entity shall ensure that the mandatory declarations as specified in sub-
rule (1) of rule 6, except the month and year in which the commodity is manufactured or 
packed, shall be displayed on the digital and electronic network used for e-commerce 
transactions. 
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